Két apró lépéssel nem jutunk át a szakadékon

A hazai vállalkozók gyakran nem elég bátrak, ha külföldi befektetésekről, terjeszkedésről van szó. Ennek számos oka lehet, a földrajzi távolságtól a nyelvi, jogszabályi bizonytalanságokon át az időhiányig. Kevesen tudják, hogy a céges „határátlépésben” nem kell mindent egyedül csinálniuk.

A nemzetközi hátterű CFI tanácsadói hálózata nemcsak megkeresi az ideális külföldi befektetést, de támogatást nyújt a teljes M&A folyamat során, később pedig a kívánt ideig, akár hosszú távon is ellátja a tulajdonosi képviseletet, így a tulajdonos továbbra is a hazai érdekeltségeire koncentrálhat, miközben külföldi befektetéseit is biztonságban tudja.Ráadásul nem kell mindig a legfejlettebb nyugati piacokra, vagy kockázatos és egzotikus országokra gondolni, ha külföldi befektetésről, terjeszkedésről van szó, sőt!

  1. Románia egyes szektoraiban még komoly fejlesztési lehetőségek vannak. A marhaállomány jelentős hányada élőállatként kerül exportra, majd feldolgozva visszatér az országba, de a sertéshús is meghatározó importcikk lett az elmúlt években. A gabona feldolgozásával foglalkozó üzemek, bioetanol- vagy keményítőgyárak jelenléte is elenyésző, úgy, hogy az ország egyik legfontosabb exportcikke épp a gabona. Alig gyártanak gyógyszer- és vegyipari alapanyagokat, táplálékkiegészítőket, sok helyen akadozik a hulladékfeldolgozás, nagy az igény építőipari alapanyagokra, acélipari termékekre.
  2. Románia 20 milliós piac, velünk azonos hitelminősítésű, természeti kincsekben gazdag uniós ország, ahol az egyfőre jutó vásárlóerő azonos a magyarral. Nincs iparűzési adó, alacsonyabb az ÁFA, (19%, az élelmiszer- és gyógyszeriparban 9%), az osztalékadó pedig csak 5%, de az uniós anyavállalat 0%-kal tudja a profitját kiv(e)inni
  3. Az itthoni befektetők számára Románia magyarlakta részein nincs, más területein pedig gyorsan áthidalható a nyelvi probléma, és könnyebb a magasan képzett munkaerő toborzása. Mindezt a magyarországi bankok is tudják, ezért örömmel és kedvező feltételekkel finanszíroznak romániai befektetéseket, így még az ottani ügyintézéssel sem kell bajlódni.
  4. Romániában 2020 első 9 hónapjában külföldi cégek közel 2 milliárd EUR értékű beruházást hajtottak végre. Bár a lendület a járvány miatt megtorpant, szintén tény, hogy az ország 2007-es uniós csatlakozása óta az egyik legnépszerűbb európai befektetési célpont. Az EU legfejlettebb államai többszörösére növelték befektetéseiket 2009 és 2019 között, és nincs ok, amiért a pandémia után a trend ne folytatódna

Magyarország, bár több szempontból előnnyel indult ebben a versenyben, az utóbbi időben mintha elveszítette volna lendületét (míg 2007-ben 1450, addig 2019-ben mindössze 196 céget jegyeztek be Romániában magyar tőke részvételével) annak ellenére, hogy keleti szomszédunknál több szektorban is komoly igény van szakmai és pénzügyi befektetők megjelenésére.

Eközben itthon számos szegmensre kitehetnék befektetői szempontból a „megtelt” táblát, a jelentősebb hazai tőkecsoportok pedig lassan egymást kannibalizálják, szűkülő mozgástér mellett. Természetesen van kivétel. Azok a befektetők, akiket a CFI csoport Romániában képvisel, illetve akiknek befektetési lehetőséget talált, további invesztíciót terveznek, és több ismert hazai nagyvállalat rendelkezik jelentős romániai befektetéssel, sőt hálózattal. Hadd segítsünk Önnek is megtenni a következő nagy üzleti lépést!

Molnár Péter